Žafran

Igor Franca: “Prve oljke sem posadil pred petindvajsetimi leti”

Zimzeleno drevo oljke, ki obrodi plod z istim imenom-oljka, najbolje uspeva v Sredozemlju, pod toplim mediteranskim soncem, kjer so zanjo najbolj ugodne razmere.

S Slovenij tovrstne pogoje izpolnjujejo kraji na Primorskem, začenši s kraji v ožjem obalnem pasu, torej na Obali. Že tradicionalno se oljke prideluje v oljčnikih na nadmorski višini do 250 m, kjer so pogoji za pridelavo oljk najugodnejši. Izbirajo se sončne (južne ali jugozahodne), zračne lege, ki so manj obremenjene z vetrom in manj izpostavljene pozebi. Glavna pridelovalna območja so poleg Obale še Goriška in Vipavska dolina ter Goriška Brda.

PREBERITE VEČ 

Gianfranco Giassi: “S kakiji ravnajte spoštljivo”

Kaki v jesenskih mesecih zažari v bogatih, toplo čarobnih oranžnordečih barvah, ki zbujajo pozornost. Gre za »eksotični sadež«, bolj poznan kot hrana bogov, ki izvira iz Kitajske, dežele daljnega vzhoda.

PREBERITE VEČ 

Tomaž Mis: “Kakovostno mleko je osnova za dobre mlečne izdelke”

Kmetija Mis se razprostira po vzpetini vasi Zavrh, ki ima okoli 209 prebivalcev in spada med manjše vasi v okolici Ljubljane. Danes je njena glavna dejavnost prireja mleka, ki temelji na znanju in predanem odnosu do vzreje krav molznic, ki se ob prvi spomladanski otoplitvi že pasejo na komaj ozelenelih travnikih ob Misovi kmetiji.

PREBERITE VEČ 

Ljubiteljska kuharija – ko je kuhanje (preprosto) zabavno in enostavno

Ste se kdaj vprašali, kako, če sploh lahko, združite na prvi pogled nezdružljivo? Je tovrstno združevanje lahko celo uspešno? Ali lahko poteka povezovanje, združevanje in sodelovanje na videz nezdružljivega tudi sproščeno in zabavno?

PREBERITE VEČ 

Ugriznite v domačo, sočno, lokalno pridelano sezonsko jabolko

Ugriznite v domačo, sočno, lokalno pridelano sezonsko jabolko in si v spomin prikličite okuse, ki ste jih nekoč že spoznali. Začutili.

Jesen je čas, ki nas s toplimi barvami vabi, da z užitkom zagrizemo in okusimo bogastvo sezonsko in lokalno pridelanega sadja in zelenjave, ki sta bogat vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in mnogih drugih zaščitnih snovi. Je pa jesen tudi čas, ko se pripravljajo zaloge za prihajajoče hladnejše zimske dni.

PREBERITE VEČ 

Ko zadiši po ročno narejenih Anjinih domačih štrukljih

Jasne misli in izoblikovan fokus. Izjemna energičnost ter zagnanost. Predanost delu in pa močna želja po ustvarjanju, podkrepljena z zavedanjem o prioritetah, ki imajo v življenju resnično vrednost, so karakteristike, ki pripadajo naši tokratni sogovornici, gospe Anni Vrhnjak, ki je poleg ljubezni, v Sloveniji našla tudi svoje poslanstvo in si zgradila uspešno dejavnost. S pridobljeno gostinsko izobrazbo in pa bogatimi izkušnjami z delom v domačih gostilnah, se je velika ljubiteljica tradicionalne slovenske kulinarike, z velikim entuziazmom, angažiranostjo in pa delavnostjo lotila zanimivega projekta, ter si skupaj z možem na tristo let stari kmetiji v Pirničah pri Medvodah ustvarila družino. Slovenska tradicionalna jed, ki jo je prevzela in nanjo naredila največji vtis, so bili štruklji. Le ti pa niso tako zelo dostopni, kot bi si mislili.

PREBERITE VEČ 

Anja Podgrajšek: “Ko potrošnik začuti pristen domač okus, ga ne pozabi”

Kmalu bo tukaj mesec oktober in z njim tudi jesen. Čas, ko bo dozorela tudi sorta jabolk Topaz, ki je med potrošniki izjemno priljubljena. Gre za staro zimsko sorto, ki velja za dragulj med jabolki. »Ko se potrošniki prvič srečajo s sladko kislim okusom, ki ga ima sorta Topaz in jim je le ta všeč, ne želijo več poizkusiti druge sorte jabolk. Gre za okus nasprotja, ki pritegne. Sladko kislo. Jabolka, ki so čvrsta in sočasno tudi sočna«.

PREBERITE VEČ 

David Stražar: “V domačem eko mlinu nas v prihodnjih mesecih čaka veliko dela”

Dnevi se počasi krajšajo, noči daljšajo. Dnevne ter nočne temperature neizogibno padajo. Jesen je tako rekoč že pred vrati in skupaj z njo želja po druženju v družinskem krogu znotraj toplih domov, kjer diši po številnih pečenih dobrotah in pa domačem kruhu. V prihajajočih mesecih bodo tudi mlini precej bolj obremenjeni, saj kot poudarja naš tokratni sogovornik, David Stražar, »so jesenski in zimski meseci čas, ko bodo imeli v domačem mlinu največ dela«.

PREBERITE VEČ 

Nejc Rumpret: “Navkljub spomladanski pozebi, nekaj jabolk bo”

Prvi zapisi o kmetiji Karlovček segajo v prejšnje tisočletje, natančneje v obdobje okoli leta 1800, ko so se na kmetiji ukvarjali predvsem z živinorejo in pa pridelavo mleka. Odločitev za preusmeritev v sadjarstvo in vinogradništvo, je prišla mnogo let kasneje, vzporedno z njo pa tudi nadgradnja in prehod iz hobija v posel.

PREBERITE VEČ 

Jure Bostele: “Jagod bo sicer manj, bodo pa kakovostne”

Čeprav so jagode prvi slovenski sadež v pomladnih mesecih in zaradi tega med potrošniki izjemno priljubljene, njihova priljubljenost z meseci ne upada. Kljub temu, da je bila zaradi spomladanske pozebe in pa izredno hladnega maja spomladanska sezona obiranja jagod specifična, Jure Bostele, mlad gospodar na domači kmetiji z Zdol pri Krškem v Posavju, ki se profesionalno ukvarja s pridelavo jagod, za sredino septembra in pa konec oktobra pričakuje, da bo pridelek kar se tiče okusa zagotovo kvaliteten. Povedano drugače, »količina jagod bo sicer manjša, po okusu pa bo pridelek definitivno kakovosten. In jagode so ravnokar začele nastavljati cvetove« še doda naš tokratni sogovornik.

PREBERITE VEČ 

|< <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  >> >|