Flancati

KO SE RDEČE ČEŠNJE DEBELIJO

V prihajajočih toplejših pomladnih dneh, bodo v Jarini na Dobu zažarele rdeče, sladke češnje.

Jordan Drnovšček: “Zjutraj so jagode najslajše”

Vasica Vedrijan je kraj, kjer domačinom, mimoidočim in pa obiskovalcem, ob lepem vremenu pogled seže vse tja do širnega morja in pa lepot alpskega sveta. Gre za višje ležeči predel Brd, kjer se nahaja kmetija Drnovšček. Na domačiji se že vrsto desetletij profesionalno ukvarjajo s kakovostno pridelavo različnih vrst sadja, ki zori od spomladi, pa vse tja do pozne jeseni. Kakor nekoč, tako tudi danes, se na kmetiji ukvarjajo pretežno s sadjarstvom. Na tovrsten način nadaljujejo dediščino in pa tradicijo ponudbe skrbno pridelanega in ročno obranega, dnevno svežega sezonskega sadja.

PRVOMAJSKA RAZSTAVA V AROBORETUMU VOLČJI POTOK

V času pvomajskih praznikov nas najdete na stojnici pred vhodom parka Arboretum Volčji Potok.Dišalo bo po sveže pečenih palačinkah, sladkih jagodah in spomladanski juhici iz špargljev. Na voljo bo tudi sladka domača ledena kava iz kmetije Mis in osvežilna domača pijača. Za sladkosnede pa tudi jagodna kupa in sladoledne lučke La Popsi.

Vabljeni!

Leopold Miš: “V veselem pričakovanju špargljev”

Pisalo se je leto 2004, ko se je Leopold Miš, odločil za prvi nasad ekoloških jabolk na domači kmetiji Eko Miš na Gorjuši, ki jo je v vodenje in upravljanje prevzel od staršev. Opustil je živinorejo in se po prijateljevem zgledu, s katerim sta in še vedno delita ljubezen do jadranja, odločil za ekološko proizvodnjo jabolk. »In tako se je začelo,« poudarja sogovornik, ki ima danes 4,5 ha nasada ekoloških jabolk in hrušk, katerim je dodal še cca 92 ha njive, namenjene gojenju špargljev. V družini so izjemni ljubitelji špargljev, ki jih s pomočjo različnih receptov, v sezoni pojedo tudi do 30 kg, zato je bila odločitev za njihovo gojenje nekaj povsem naravnega. V tem času pa se je tudi odnos ljudi do špargljev izjemno spremenil.

 

PREBERITE VEČ!

ZAKLJUČEN PROJEKT JARINA RAZVIJA LOKALNI TRG

Projekt je bil podprt v letu 2019 iz Programa razvoja podeželja v okviru podukrepa 16.4. Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov. Med glavnimi cilji projekta je bilo povečati dostopnost in količino lokalne hrane v javnih zavodih, okrepiti koncept kratkih dobavnih verig ter dvigniti pomen in ugled lokalno pridelane hrane.

JABOLKA SO SLOVENSKA SUPER HRANA

Ugled in pomen lokalne hrane smo skupaj z rezultati projekta Jarina razvija lokalni trg predstavili lokalni javnosti in nacionalnim medijem na dogodku ob svetovnem dnevu jabolk 21, oktobra na lokaciji zadruga Jarina na Dobu pri Domžalah, Ulica 7. avgusta 9.

USPEŠNO SODELOVANJE Z OSNOVNO ŠOLO MILANA ŠUŠTARŠIČA V LJUBLJANI

Z namenom ozaveščanja mladih o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane smo se na osnovni šoli  v popoldanskih urah, dne 26.9.2022 predstavili z ponudbo iz naše mreže 10 kmetij. Udeleženci so bili otroci in njihovi starši. Predstavili smo jim načine pridelovanja sadja, ki so ga lahko tudi okusili. Hkrati pa so imeli priložnost spoznati nas kot dobavitelja v okviru sheme šolskega sadja in zelenjave.

Projekt Jarina razvija lokalni trg sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

PROMOCIJA PONUDBE LOKALNIH KMETIJ NA GOSPODARSKEM RAZSTAVIŠČU

Zadruga Jarina  je predstavila ponudbo mreže desetih kmetij, ki sodelujejo v projektu Jarina razvija lokalni trg  na  Borzi Zelene verige na Gospodarskem razstavišču v petek, 9.9.2022. Številni vodje prehran so se odzvali našemu povabilu in se zglasili na našem razstavnem prostoru. Dogodek so organizirali številni partnerji v okviru projekta Robust.

Kako do ekološke hrane na krožnikih otrok in starejših?

O pomembnosti sadja in zelenjave pridelane na ekološki in integriran način se veliko piše in govori. Najbolj bistveno je vprašanje, kako lahko pride do krožnikov otrok in starejših? Obstaja možnost naročanja preko javnih shem glede na finančna sredstva, ki jih imajo različni javni zavodi. Za mnenje in izkušnje, smo prosili vodje prehrane treh različnih javnih zavodov, ki naročajo živila za otroke in starejše pri zadrugi Jarina. Aleksandra Koprivnikar, pionirka na področju lokalne samooskrbe, direktorica zadruge Jarina, dodaja: » Že šestnajst let z dnevno dostavo zdrave in lokalno pridelane hrano oskrbujemo številne javne zavode v osrednjeslovenski in zasavski regiji. Združujemo 80 slovenskih kmetij, ki so zakladnica zdrave prehrane.«

PREBERITE VEČ

Janko Krošelj, družinska kmetija Krošelj: Skrb za otroke nas je spodbudila k pridelavi eko jagod

Družinska kmetija Krošelj se nahaja v neposredni bližini Artič, ki z 217 metri nadmorske višine v Občini Brežice velja daleč naokoli za kraj, poznan po pridelavi najkvalitetnejšega sadja pri nas. Pisalo se je leto 1988, ko so na domači kmetiji posadili prve sodobne nasade jabolk, trenutno pa se s pridelavo sadja ukvarja že četrta generacija družine Krošelj. V urejenih nasadih jablan, breskev, češenj, jagod, malin, sliv in hrušk, se skoraj vsako leto pridruži še kakšna nova vrsta sadja. In ker verjamejo v naravi prijazen način pridelave, določeno sadje in zelenjavo že vrsto let gojijo na ekološki način.

PREBERITE VEČ

|< <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...  /13 >> >|