Sirovi koluti

Učenci OŠ Črnuče navdušeni nad dogodkom "Od zrna do kruha"

15. marca smo na OŠ Črnuče izvedli izjemno uspešen dogodek "Od zrna do kruha", ki je bil namenjen učencem, da se pobliže spoznajo s procesom pridelave in predelave žit. Dogodek je bil organiziran v okviru projekta "Zdrava Slovenija" in je bil namenjen ozaveščanju o pomembnosti lokalno pridelane hrane ter ohranjanju tradicionalnih metod pridelave.

Otroci so imeli priložnost, da sami meljejo žita in izdelujejo ovsene kosmiče. Z veliko navdušenja in radovednosti so se podali v praktične delavnice, kjer so spoznali različne vrste žit, njihov pomen v prehrani ter način pridelave in predelave.

Eden od vrhuncev dogodka je bil obisk g. Štefana Čebaška, gospodarja izjemne ekološke kmetije Pr' Črnet. Gospodar je učencem predstavil tradicionalne in sonaravne metode pridelave žit ter jim pokazal, kako poteka mletje žita v mlinu na kamen. Učenci so z velikim zanimanjem poslušali njegovo pripoved in se aktivno vključili v delavnico, kjer so sami mleli žita in izdelovali ovsene kosmiče.

Dogodek je bil izjemno dobro sprejet med učenci in učitelji. Učenci so izrazili navdušenje nad praktičnim delom delavnic in spoznavanjem procesa, ki stoji za izdelavo kruha in kosmičev. Takšni dogodki so ključnega pomena za ozaveščanje mladih o pomenu lokalno pridelane hrane ter spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, še posebej OŠ Črnuče za gostoljubje in aktivno sodelovanje, ter g. Štefanu Čebašku za njegov čas in predanost pri izobraževanju mladih.

Projekt "Zdrava Slovenija" se bo nadaljeval z več podobnimi dogodki, katerih cilj je spodbujati lokalno pridelavo hrane, ohranjanje tradicionalnih metod ter izobraževanje mladih o pomenu zdrave prehrane.