Sirovi koluti

Lokalno pridelana hrana tudi v litijskih šolah in vrtcih

15. december 2016

Po slovenskih vrtcih in šolah je 18. novembra 2016 potekal Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je eden od pomembnejših načinov spodbujanja vključevanja lokalno pridelane hrane v te institucije ter hkrati osveščanja o zdravem načinu življenja in naši kulinariki.
Zadruga Jarina je letos s sestavinami za zajtrk oskrbela več kot 20 šol in vrtcev in izvedla šest dogodkov na šolah.
 

Več si preberite v glasilu občine Litija, na strani 11: http://www.obcan-litija.si/files/obcan_2016_12_december.pdf

Teden medenih sladic v Ljubljani

8. oktober 2016

Če si niste uspeli privoščiti nobene od medenih sladic v času »Tedna medenih sladic v Ljubljani« pa se posladkajte z reportažo v sobotnem izvodu časopis Dela »Nostalgičen in sladek spomin na naše otroštvo«: http://www.delo.si/prosti-cas/zanimivosti/nostalgicen-in-sladek-spomin-na-nase-otrostvo.html

»Teden medenih sladic v Ljubljani« se je zaključil v soboto z »Medenim dnevom«. Sladice so bile narejene iz surovin pridelanih na okoliških kmetijah, vsem pa je kraljeval med. Z medenimi sladicam so goste razvajali Gostilna dela - poklicno učenje mladih, Hostel Celica, Terme Snovik, Druga violina, Hotel Park, Brunarica Ločnica, po besedah slaščičarskih mojstrov, pa so bili gosti navdušeni nad izvirnimi kreacijami.

Namen Tedna medenih sladic v Ljubljani je spodbujanje vključevanja lokalno pridelane hrane v gastronomsko ponudbo. Organizatorji so zadruga Jarina – kratka oskrbna veriga s kakovostno lokalno pridelano hrano, Turizem Ljubljana in Odsek za razvoj podeželja Mestne občine Ljubljana

Čim krajša pot z njive na mizo

14. september 2016

V Nedeljskem dnevniku (14. 9. 2016) preberite zgodbo o kratki prehranski verigi zadruge Jarina. Kot za vse dobre zgodbe so bile potrebne tri strani: naši kmetje, ki z ljubeznijo pridelajo kakovostno hrano, vodje vrtcev, šol, podjetij…, ki vedo, da je v Sloveniji pridelana hrana odlične kakovosti in hkrati želijo podpirati lokalnega proizvajalca ter ekipa zadruge Jarina, ki zgodaj zjutraj izdelke pobere pri proizvajalcih in jih še isti dan dostavi kupcem.
Potrebno pa je zapisati še četrto stran. Osveščenost javnosti so s številnimi projekti in promocijskimi kampanjami gradile nacionalne in lokalne institucije, nevladni sektor in mediji.

Kot za vse dobre zgodbe so bile potrebne tri strani: naši kmetje, ki z ljubeznijo pridelajo kakovostno hrano, vodje vrtcev, šol, podjetij…, ki vedo, da je v Sloveniji pridelana hrana odlične kakovosti in hkrati želijo podpirati lokalnega proizvajalca ter ekipa zadruge Jarina, ki zgodaj zjutraj izdelke pobere pri proizvajalcih in jih še isti dan dostavi kupcem.
Potrebno pa je zapisati še četrto stran. Osveščenost javnosti so s številnimi projekti in promocijskimi kampanjami gradile nacionalne in lokalne institucije, nevladni sektor in mediji.

 

Zadruga Jarina z lokalno pridelano hrano oskrbuje nekaj ljubljanskih hotelov in restavracij

2. junij 2016

Vabljeni k branju članka o oskrbi ljubljanskih hotelov in restavracij:https://www.facebook.com/notes/jarina-zadruga-za-razvoj-pode%C5%BEelja/zadruga-jarina-z-lokalno-pridelano-hrano-oskrbuje-nekaj-ljubljanskih-hotelov-in-/1290846337610328

Srce Slovenije povezuje srček

22. april 2016

Za današnji Dan zemlje (22. april 2016) članek v Svet24 o tem, kako v Srcu Slovenije skupaj z Jarina, zadruga za razvoj podeželja spodbujamo oskrbo z lokalno pridelano hrano preko mreže pridelovalcev in predelovalcev hrane ter napoved o Vikendu odprtih vrat v Kamniku.

Več si preberite na: http://svet24.si/clanek/zdravje/5718b080a4bb3/srce-slovenije-povezuje-srcek

 

Priložnosti lokalne samooskrbe: Za malico jabolko iz sosedovega sadovnjaka

11. april 2013

Lokalna samooskrba ne prinaša zgolj bolj zdravih prehranjevalnih navad in varovanja okolja na račun transporta hrane, temveč je tudi ena od priložnosti za trajnostni razvoj novih delovnih mest in delovnih mest za mlade.

Utrip živahnosti podeželja ujet na 6. Ivankinem sejmu

23. marec 2013

V soboto, 23. marca je v Ivančni Gorici potekal 6. velikonočni Ivankin sejem. Na njem so svoje dobrote s podeželja predstavile in ponudile kmetije z ekološko in integrirano pridelavo ter pridelovalci zdravilnih zelišč in drugih domačih pridelkov in izdelkov.

Zadruga Jarina

5. marec 2013

Jarina je neprofitna zadruga z osnovnim poslanstvom: skrb za trajnostni razvoj podeželja. V Jarini se zavedajo pomena lokalne trajnostne oskrbe s hrano, zato se zavzemajo za izboljšanje prehranskih navad prebivalstva z zagotavljanjem sveže, sezonske in raznovrstne lokalne ponudbe. Povezujejo lokalne pridelovalce in potrošnike in zagotavljajo oskrbo z zdravo hrano, pridelano v lokalnem okolju.

Za dobro skupnosti

5. januar 2013

Anita Kurnik, vodja kuhinje na mariborski osnovni šoli Slave Klavora, se je nasmehnila: »Otroci takoj prepoznajo domači kruh. Vidijo, okusijo razliko. Od zadruge Dobrina dobimo še grozdne in jabolčne sokove, med, bučno olje, čajne mešanice, zelenjavo, jabolka ...« Zgodba, ki je povezala mestno šolo s kmetijami nekaj deset kilometrov proč na podeželju Slovenskih goric, se napaja iz želje trajnostno zagotoviti lokalno, dobro in kakovostno hrano prebivalcem mesta.

O trajnostnem turizmu v Srcu Slovenije v Dnevniku na TV SLO

29. november 2012

29. november 2012 - V Prvem dnevniku na TV Slovenija 1 je bil v četrtek, 29. novembra 2012, v rubriki Zeleni odtis na sporedu prispevek o trajnostnem turizmu v Tuhinjski dolini in ekologiji v podjetništvu. Poleg Ivana Hribarja, iz Term Snovik, ki je bil gost v studiu, je v prispevku sodelovala tudi direktorica Centra za razvoj Litija, Aleksandra Gradišek.

|< <<  1 2  >> >|