Kolesarka

Zeliščarstvo

Zeliščarji iz vse Slovenije, lokalni poznavalci samoniklih zelišč, ustvarjalci raznoterih dišečih zgodb in poznavalci zeliščarskega podjetništva bodo v soboto, 8. junija, Slivno in Vače spremenili v prostor posebnih doživetij. Obiskovalci bodo od 9. do 18. ure lahko izbirali med posebnostmi na zeliščni tržnici in med številnimi dogodki, ki se bodo vrstili na drugem zeliščarskem festivalu v Srcu Slovenije.

 

DRUŽINSKO – TUDI Z VARSTVOM OTROK
Po lanskem festivalu na Bogenšerku se zeliščarji letos selijo v geometrično središče Slovenije. Organizatorji – Zadruga za razvoj podeželja Jarina in Razvojni center Slovenije v sodelovanju z gostoljubnimi domačini, združenimi pod okriljem Društva za razvoj Slivne – so prepričani, da bo zaradi številnih novosti obiskovalcev še več in da se bo za obisk lažje odločila tudi marsikatera družina. V programu so tudi dejavnosti za otroke, v času strokovnih predavanj in okrogle mize pa bo poskrbljeno za brezplačno varstvo najmlajših.

STROKOVNO O ZELIŠČIH IN NJIHOVIH ZGODBAH
Na letošnji okrogli mizi bodo izbrani gostje, med katerimi bo tudi Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spregovorili o podjetnosti v zeliščarstvu, ki postaja ena od perspektivnih panog za razvoj podeželja.
Poznavalci, kot so znana zeliščarka Jožica Bajc Pivec, etnobotaničarka Vlasta Mlakar, ekolog Anton Komat, poznavalka dediščine Dušica Kunaver in strokovnjakinja nacionalnega vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin Nataša Ferant bodo s svojimi strokovnimi predavanji obiskovalcem odstirali znanja prednikov in spodbujali željo po še več znanja o zeliščarstvu.

OKUSNO, USTVARJALNO IN RAZIGRANO
Otroci in odrasli se bodo lahko preizkusili v oblikovanju gline v delavnici rokodelke Barbare Vrtačnik, nabiranju zelišč po travnikih Slivne in urejanju herbarija z zeliščarko Mojco Bokal, izdelavi mil z zeliščarko Sabino Grošelj ter peki zeliščnih dobrot in posebne pice z zelišči. Skupaj z zavodom Gost bodo slabovidni pripravljali žlikrofe. Živahno dogajanje bo opoldne strnjeno v centru Slivne, kjer bo koncert vse bolj priljubljene pevke Ditke, znane po pesmih Ferija Lainščka. Nastopili bodo tudi z otroci vrtca in šole v Vačah. Po 15. uri bodo obiskovalci lahko izkoristili posebne ugodnosti Pustolovskega parka Geoss.


Program, ki se še bogati, lahko spremljate na spletnih straneh in družabnih omrežjih organizatorjev – Zadruge Jarina  (https://www.facebook.com/zadruga.jarina/) in Razvojnega centra Srce Slovenije (https://www.facebook.com/the.heart.of.slovenia/)