PROJEKT IRP 12 - NARAVNO(ST) DO OTROK
POVZETEK IN PREDSTAVITEV
Projekt Naravno(st) do otrok spodbuja razvoj trajnostnega prehranskega sistema, ki temelji na lokalni pridelavi in predelavi hrane ter njeni vključitvi v javne zavode – predvsem vrtce in šole. Vzpostavljamo močno lokalno partnerstvo, ki povezuje pridelovalce, predelovalce, javne zavode, HORECA sektor in strokovne institucije v geografsko zaokroženem območju.
CILJI PROJEKTA:
• Spodbujanje povezovanja lokalnih proizvajalcev v prehranski verigi: Namen je povečati sodelovanje med lokalnimi proizvajalci, predelovalci, sektorjem HORECA in obrati javne prehrane (šole in vrtci) znotraj območja. To vključuje organizacijo kratkih dobavnih verig, ki bodo omogočale učinkovitejše usklajevanje in optimiziranje ponudbe in povpraševanja.
• Povečanje števila lokalnih proizvajalcev: Z vključitvijo novih lokalnih proizvajalcev v partnerstvo se poveča dostop do trga za njihove proizvode ter spodbudi njihova tržna usmerjenost, hkrati pa lahko ponudimo večji izbor in količine pridelkov v dobavni verigi.
• Večja prepoznavnost in višja dodana vrednost lokalnih proizvodov: Partnerje bomo spodbujali, da se vključijo v sheme kakovosti, predvsem v ekološko kmetijstvo. Poleg tega bom vzpostavili kolektivno znamko “Naravno(st) do otrok.”, ki bo prispevala k večji prepoznavnosti in kakovosti lokalnih proizvodov ter omogoča doseganje višje dodane vrednosti pridelkov.
• Prispevek k trajnostni pridelavi in predelavi lokalnih proizvodov: Načrt vključuje ukrepe, ki podpirajo trajnostne in okolju prijazne prakse, zlasti s poudarkom na ekološkem kmetijstvu ter zmanjšanju ogljičnega odtisa skozi kratke dobavne verige.
• Izboljšanje prenosa znanja: V okviru partnerstva bodo organizirane izobraževalne aktivnosti, delavnice in izmenjave znanj med člani partnerstva, kar bo omogočilo dvig strokovnih kompetenc in izmenjavo izkušenj v verigi preskrbe s hrano.
• Ozaveščanje lokalne skupnosti: Aktivnosti partnerstva bodo usmerjene tudi v ozaveščanje potrošnikov in širše javnosti o pomenu lokalno pridelane hrane, njene kakovosti in okoljskih ter družbenih koristih.
Trajanje projekta: 2025–2029
Območje izvajanja: Slovenija
Naziv intervencije: IRP12 Regijski pristop povezovanja lokalnih proizvodov s poudarkom na ekoloških proizvodih
Vodilni partner: JARINA, z.o.o.
Projektni partnerji: lokalni proizvajalci, člani iz sektorja HORECA, obratov javne prehrane ali trgovin, podporni člani.)
Povezava: Skupna kmetijska politika - SKP