Flancati

MAJSKA SREČEVALNICA Z LILI MAHNE

V ponedeljek, 6. maja 2024, smo v trgovinici Jarina v Dobu pri Domžalah izvedli majsko Srečevalnico okusov. Tokrat smo imeli čast gostiti Lili Mahne, izkušeno poznavalko slovenske kulinarične dediščine in zbirateljico starih tradicionalnih zeliščnih receptov. Lili Mahne, ki prihaja s Cerkniškega, je udeležencem predstavila svoje bogate izkušnje in znanje s področja razvijanja podjetništva v povezavi z razvojem podeželja, kar uspešno uresničuje tudi na lastni kmetiji.

Dogodek je bil izjemno dobro obiskan, saj se je zbralo deset udeležencev, ki so se naučili novih pristopov pri izdelavi priročnih prigrizkov. Lili Mahne je predstavila različne recepte za hitro pripravo prigrizkov, ki jih lahko enostavno pripravimo doma. Udeleženci so z navdušenjem sodelovali v delavnici in se preizkusili v pripravi ptičkov, marjetk, primorskih štručk, pletenic, prest, čemaževih štručk, marmeladnih rogljičkov ter kruhkov s sadnimi premazi.

Pod mentorstvom Lili Mahne so udeleženci izdelovali različne prigrizke, ki so šli izvrstno izpod njihovih rok. Po vzhajanju so bili prigrizki pripravljeni za peko, vonj sveže pečenih dobrot pa je napolnil prostore trgovinice Jarina. Delavnica je potekala pod pokroviteljstvom programa Razvoj podeželja, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropske investicije v podeželje.

Aleksandra Koprivnikar, lastnica zadruge Jarina, je dejala, da bo v trgovinici Jarina vsak prvi ponedeljek v mesecu čas za srečanja z novimi okusi. Izbrani poznavalci in poznavalke bodo obiskovalcem iz oči v oči pokazali, kako si lahko enostavno polepšate domače jedilnike. Recepte, trike, namige in to, kar boste na srečanju ustvarili, odnesete s seboj! Na delavnici je sodelovala tudi njena hčerka Andreja Gradišek.

Lili Mahne nam je zaupala, da je za nabiranje oziroma vzgojo divjih zelišč potrebnega veliko znanja, da ne pride do kakšnih zamenjav med rastlinami podobnega videza. Ko enkrat vstopiš v mreže ljudi, ki imajo znanja in izkušnje z zelišči, je to kot kolo, ki se ne ustavi. Registrirano ima tudi dejavnost tematske zbirke. Je nosilka izročila za kulinarično dediščino božičnega kruha in zeliščarstva. Razvija vsebine, ki so povezane s slovensko kulinarično dediščino in divjo hrano. Mentorica Lili Mahne zbira tudi stare slovenske tradicionalne recepte. Veliko je poti do zbiranja in odkrivanja vedno novih starih ljudskih receptov. Sodeluje v dediščinskih skupnostih, kjer si izmenjujejo recepte, in tudi v projektih, kjer imajo na razpolago še več možnosti tako v mednarodnem kot v slovenskem okolju. V različnih letnih časih se tudi nabirajo različna zelišča. Spomladi so najpogostejše koprive, čemaž in regrat, kasneje pridejo bučke in ostala zelenjava, jeseni pa zelje, pesa… Receptov je res veliko, izpostavila je nekaj njenih najljubših, na primer regratove pite z jurčki in ajdovo kašo, koprivne kolačke z grozdno kremo in užitnimi cvetovi. Zelo dobre so tudi čemaževe mini pogačice.

Po končani delavnici je bilo potrebno poizkusiti napečeno, kar smo okrasili z domačo salamo, kozjim sirom in rožmarinom. Degustacije in delavnice, kot je ta, predstavljajo dragoceno priložnost za pridobitev novih znanj in izkušenj iz prve roke.

Vabimo vas, da se nam pridružite na naslednji Srečevalnici okusov, kjer bomo ponovno raziskovali in ustvarjali z najboljšimi slovenskimi kulinaričnimi mojstri. Dobrodošli v naši trgovinici Jarina, kjer se srečujejo tradicija, inovacija in odlični okusi