Rože

SORT

V sklopu evropskega projekta SORT (Seniors on Reciprocal Tourism) je Jarina pripravila turistični paket za italijanske goste v Kamniku. Slovenski seniorji so preizkusili turistični paket za starejšo generacijo na Madžarskem.

Obisk italijanskih gostov v Kamniku

Seniorji 55+: Koktalj za dušo in telo. Tako se imenuje turistični paket za starejše, ki se je, v sklopu evropskega projekta SORT, izvedel na območju Kamnika. Italijanska skupina je testirala skrajšano različico 10-dnevnega turističnega programa. Kamniški paket je zasnovala pet-članska delovna skupina strokovnjakov s področja turizma, športa, psihologije, geomantike in ekonomije. Program sestavljajo trije deli – fizične aktivnosti, kultura in hrana za dušo. Gostje so večino časa uživali v Termah Snovik, zadnjo noč pa preživeli v Eko resortu pod Veliko planino, kjer so se okrepčali s  pastirskim zajtrkom. Vsako jutro so začeli z jutranjo telovadbo, čez dan so imeli vodeno telovadbo, zvečer pa so se z baklami odpravili do izvira termalne vode in podobno. Obiskali so številne kamniške znamenitosti, lokalno kulinariko (v sklopu projekta Okusi Kamnika), Zdravilni gaj Tunjice in sotesko Predaselj. Prostovoljski del programa so Italijani preživeli v KUD Hiša keramike, kjer so skupaj s kamniškimi srednješolci oblikovali glino. Zadnji večer so, v Potniški kavarni 55+, preživeli s študenti italijanskega jezika, iz Društva Lipa Domžale (univerze za tretje življenjsko obdobje).

Projekt je vključeval veliko lokalnih ponudnikov in je spodbudil turizem tudi izven glavne turistične sezone za aktivne starejše ljudi. Preizkus turitičnega paketa je pokazal, da je le ta dobro zasnovan, vendar pa bo potrebno vanj vključiti več prostega časa za samostojno raziskovanje krajev in težavnost pohodov prilagoditi starostni skupini. Italijanski seniorji so obisk pospremili z najboljšimi ocenami in bili navdušeni nad lepoto in ponudbo naših krajev.

                 

 

Obisk slovenskih gostov na Madžarskem

Štirje Slovenci iz Kamnika in Domžal so se, v sklopu projekta SORT, odpravili na Madžarsko. Izbrani so bili na podlagi svoje aktivnosti v različnih droštvih in združenjih, saj s tem oblikujejo življenje ljudi različnih generacij. V šestdnevnem programu so si ogledali znamenitosti mesta Pecs in okolice, spoznavali zgodovino tovarne rokavic in tovarne keramike ter številne male razvojne zgodbe, s kolesi občudovali naravo, imeli piknik na ekološki kmetiji ter vseskozi okušali lokalno kulinariko. Njihovo prostovoljno delo je potekalo v vrtcu in domu za starejše občane.

          

 

SORT v Sloveniji

Namen projekta SORT je bil oblikovati turistični paket, posebej namenjen generaciji starejših od 55 let. Cilja tega projekta sta bila dva. S prvim smo želeli spodbuditi prej omenjeno ciljno skupino k potovanju in spoznavanju drugih dežel, tako turistično kot tudi v smislu spoznavanja lokalnega prebivalstva in njihovih navad. Drugi, enako pomemben del, pa je bil prostovoljstvo. Turiste smo želeli vključiti v eno od prostovoljskih aktivnosti v destinaciji.

V projektu je poleg Slovenije sodelovalo še 6 držav ( Grčija, Italija, Hrvaška, Bolgarija, Madžarska in Romunija) in vsaka od njih je bila zadolžena za pripravo turističnega paketa, katerega so nato osebe iz druge države testirale. Slovenski gostje so testirali turistični paket na Madžarskem, v Slovenijo pa so prišli seniorji iz Italije.

V sklopu izvajanja projekta je bil izdan tudi VODIČ za seniorje: Nov način doživljanja počitnic.

 

SORT v EU

Več o projektu SORT (Seniors On Reciprocal Tourism)  si lahko preberete na spletni strani: http://sort.mentores.eu/