Konj

SORT

V sklopu evropskega projekta SORT (Seniors on Reciprocal Tourism) je Jarina v Kamniku pripravila turistični paket za italijanske goste. Slovenski seniorji pa so preizkusili turistični paket za starejšo generacijo na Madžarskem.

Obisk italijanskih gostov v Kamniku

Seniorji 55+: Koktalj za dušo in telo. Tako se imenuje turistični paket za starejše, ki se je, v sklopu evropskega projekta SORT, izvedel na območju Kamnika. Italijanska skupina je testirala skrajšano različico 10-dnevnega turističnega programa. Kamniški paket je zasnovala pet-članska delovna skupina strokovnjakov s področja turizma, športa, psihologije, geomantike in ekonomije. Program sestavljajo trije deli – fizične aktivnosti, kultura in hrana za dušo. Gostje so večino časa uživali v Termah Snovik, zadnjo noč pa preživeli v Eko resortu pod Veliko planino, kjer so se okrepčali s  pastirskim zajtrkom. Vsako jutro so začeli z jutranjo telovadbo, čez dan so imeli vodeno telovadbo, zvečer pa so se z baklami odpravili do izvira termalne vode in podobno. Obiskali so številne kamniške znamenitosti, lokalno kulinariko (v sklopu projekta Okusi Kamnika), Zdravilni gaj Tunjice in sotesko Predaselj. Prostovoljski del programa so Italijani preživeli v KUD Hiša keramike, kjer so skupaj s kamniškimi srednješolci oblikovali glino. Zadnji večer so, v Potniški kavarni 55+, preživeli s študenti italijanskega jezika, iz Društva Lipa Domžale (univerze za tretje življenjsko obdobje).
Projekt vključuje veliko lokalnih ponudnikov in je zanimiv, saj spodbuja turizem tudi izven glavne turistične sezone in je namenjen aktivnim starejšim. Preizkus turitičnega paketa je pokazal, da je le ta dobro zasnovan, vendar pa bo potrebno vanj vključiti več prostega časa za samostojno raziskovanje krajev in težavnost pohodov prilagoditi starostni skupini. Italijanski seniorji so obisk pospremili z najboljšimi ocenami in bili navdušeni nad lepoto in ponudbo naših krajev.

                 

 

Obisk slovenskih gostov na Madžarskem

Štirje Slovenci iz Kamnika in Domžal so se, v sklopu projekta SORT, odpravili na Madžarsko. Izbrani so bili na podlagi svoje aktivnosti v različnih droštvih in združenjih, saj s tem oblikujejo življenje ljudi različnih generacij. V šestdnevnem programu so si ogledali znamenitosti mesta Pecs in okolice, spoznavali zgodovino tovarne rokavic in tovarne keramike ter številne male razvojne zgodbe, s kolesi občudovali naravo, imeli piknik na ekološki kmetiji ter vseskozi okušali lokalno kulinariko. Njihovo prostovoljno delo je potekalo v vrtcu in domu za starejše občane.

          

 

SORT v Sloveniji

Namen projekta SORT je oblikovati turistični paket, posebej namenjen generaciji starejših od 55 let. Cilja tega projekta sta dva. Prvi je spodbujati prej omenjeno ciljno skupino k potovanju in spoznavanju drugih dežel. Pri tem je mišljeno tako turistični del, kot tudi spoznavanje lokalnega prebivalstva in njihovih navad. Drugi, enako pomemben del pa je prostovoljstvo. Turiste želimo vključiti v eno od prostovoljskih aktivnosti na destinaciji.
V projektu poleg Slovenije sodeluje še 6 držav ( Grčija, Italija, Hrvaška, Bolgarija, Madžarska in Romunija) in vsaka od njih je zadolžena za pripravo turističnega paketa, katerega nato 4 osebe iz druge države testirajo. Slovenski gostje bodo testirali turistični paket na Madžarskem, v Slovenijo pa pridejo 4 seniorji iz Italije.

 

SORT v EU

Več o projektu SORT (Seniors On Reciprocal Tourism)  si lahko preberete na spletni strani: http://sort.mentores.eu/