Jabolke

Jordan Drnovšček: “Zjutraj so jagode najslajše”

Vasica Vedrijan je kraj, kjer domačinom, mimoidočim in pa obiskovalcem, ob lepem vremenu pogled seže vse tja do širnega morja in pa lepot alpskega sveta. Gre za višje ležeči predel Brd, kjer se nahaja kmetija Drnovšček. Na domačiji se že vrsto desetletij profesionalno ukvarjajo s kakovostno pridelavo različnih vrst sadja, ki zori od spomladi, pa vse tja do pozne jeseni. Kakor nekoč, tako tudi danes, se na kmetiji ukvarjajo pretežno s sadjarstvom. Na tovrsten način nadaljujejo dediščino in pa tradicijo ponudbe skrbno pridelanega in ročno obranega, dnevno svežega sezonskega sadja.

Prve Jagode so posadili leta 2013. Danes imamjo približno 28.000 sadik večinoma zgodnjih sort.
Jagode so posajene na zemlji in prekrite s tunelsko konstrukcijo, ki preprečuje razvoj bolezni zaradi vlage. Tuneli so od strani odprti, kar omogoča da so zračni.
S sadikami kolobarijo, da se zemlja ne izčrpa ter da ni potreben velik vnos mineralnih gnojil. Sadike imajo posajene 2 do 3 leta, nato na tem mestu posadimo deteljo ali oljno repico in zemljo pustijo 3 leta, da se regenerira. Na ta način je tudi preprečen pretiran razvoj škodljicev in škodljivih gljiv.