Jarina kot primer dobre prakse predstavljena tudi v Postojni
V Postojni je 28. marca potekala konferenca »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«. Organizatorji konference Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, RRA Notranjsko-kraške regije, Občina Postojna, LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom so k sodelovanju povabili tudi Zadrugo Jarina, kot primer dobre prakse pri zagotavljanju lokalne trajnostne oskrbe v javnih zavodih na območju Srca Slovenije.
prof. dr. Martina Bavec, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje RS, vir: www.postojna.si
Preberi več>
Zaradi negotovosti pri globalnem zagotavljanju hrane ter tudi zaradi negativnih okoljskih učinkov transporta živil, lokalna oskrba z varno in kakovostno hrano vedno bolj pridobiva na pomenu. Na konferenci so bile predstavljene smernice za naročanje hrane v javnih zavodih, možnosti dobave hrane in živil ter primeri dobrih praks z območij, kjer se že izvaja lokalna oskrba. Direktorica Jarine, Špela Bratun, je predstavila delovanje zadruge Jarina, ki deluje po načelih socialnega podjetništva, in poudarila, da se kljub težkim pogojem pri javnem naročanju, z veliko vnemo in zavedanjem o pomembnosti samooskrbe s hrano, lahko deluje uspešno. Hkrati je poudarila pomembnost vključevanja mladih v kmetijsko politiko, saj starostna piramida prebivalstva v Sloveniji in Evropi predstavlja velik izziv vsem.
Foto: vir: www.postojna.si